“Pedra a Pedra. La història dels antics garrotxins” és un programa exclusiu de prehistòria que pretén, des d’una òptica comarcal, introduir o aproximar als oients en l’apassionat temàtica de l’origen i l’evolució biològica i cultural de l’Homo sapiens.
Tractem el període humà més antic de la Garrotxa. Però, hem de tenir en compte que la prehistòria és una temàtica d’abast universal i, per això, el contingut de les nostres exposicions i debats s’haurà d’interpretar i valorà en clau generalista.
Què en sabem dels més antics avantpassats garrotxins? De quina manera van viure? Quin era el seu lloc de procedència? I, com i per què ho coneixem tot això? Són les preguntes claus, el fil conductor del programa.
Però, també intentarem donar resposta a qüestions com ara: Quina és la cargolada més antiga documentada a la Garrotxa? I la primera foguera? I quan apareix l’art, la religió o la tecnologia? A part de nosaltres -els actuals homo sapiens- quines altres espècies humanes ha viscut a la vora del riu Fluvià o han tingut l’oportunitat de contemplar les muntanyes que ens envolten com ara Santa Magdalena, el Puig Rodó o el Bassegoda? Quins animals i plantes, que ara ja estant tots extingits, hi havia hagut a la Garrotxa durant la famosa Edat del Gel? I dels populars homes de neandertal, n’hi ha proves de la seva estada a la nostra comarca? Com era, en definitiva, la vida quotidiana d’aquests primitius humans: què pensaven? què menjaven? on s’aixoplugaven? a què dedicaven el seu temps lliure?
Presentat per Albert Aulines i Francesc Xavier Medina, prehistoriadors garrotxins que són membres de l’Associació Arqueològica de Girona.